Jednoznakovky – malé, ale významné detaily v typografii, které mohou výrazně ovlivnit čitelnost a estetiku textu. Každý grafik, typograf nebo marketér, který dbá na detaily, by měl mít jednoznakovky pod kontrolou. V tomto článku se podíváme na to, proč jsou jednoznakovky problém a jak je můžete elegantně vyřešit v Adobe InDesignu pomocí funkce GREP.

Co jsou jednoznakovky?

„Jednoznakovky“ je typografický pojem pro předložky a spojky, které by neměly zůstat osamoceny na konci řádku. Typické příklady jsou:

s, S, z, Z, k, K, v, V, a, A, i, I, o, O, u, U

Tyto znaky na konci řádku opticky narušují text, působí neesteticky a ztěžují čtení. Navíc je to i záležitost typografických pravidel, která nám říkají, že bychom měli dbát na harmonický vzhled odstavců.

Řešení = nedělitelná mezera

Z typografického hlediska se jednoznakovky řeší tím, že mezi předložku a slovo, které následuje, přidáme tzv. nedělitelnou mezeru. Tato mezera zaručuje, že předložka zůstane na stejném řádku jako slovo, které následuje.

Proč nedělitelná mezera?

  • Zajišťuje estetiku a čitelnost textu tím, že drží předložku či spojku spolu se slovem na jednom řádku
  • Ctí typografická pravidla

V InDesignu na to máme funkci GREP

Pokud tvoříte dlouhý text, ruční oprava jednoznakovek by byla zbytečně časově náročná. Naštěstí Adobe InDesign nabízí řešení v podobě funkce GREP. GREP umožňuje pracovat s regulárními výrazy, které automatizují mnoho opakujících se úkolů v textové sazbě.

Jak na to?

  1. V InDesignu klikněte na panel Úpravy > Najít/Nahradit
  2. V dialogovém okně klikněte na záložku „GREP“
  3. Do pole „Najít“ vložte:(<[szkvaiouSZKVAIOU])[ ]
  4. Do pole „Nahradit“ zadejte:$1~S
  5. Poté jen zvolte, kde chcete výrazy hledat a pak klikněte na „Nahradit vše“

Tímto jednoduchým postupem InDesign projde celý váš dokument a automaticky vloží nedělitelné mezery tam, kde jsou jednoznakovky na konci řádku.

Autor: Vojtěch Mach

30. 9. 2024